• Fri fragt over 599,-
  • Hurtig levering 1-3 hverdage
  • 14 dages fortrydelsesret (Julegaver indtil 14/1-2024)

SUP board guide

Stand Up Paddle boarding har taget Danmark med storm, og er en af de hurtigst voksende sportsgrene i Danmark. Sporten er især indenfor hobby- og fritidssegmentet, blevet taget til sig af den danske befolkning.

Hos BeachFun arbejder vi konsekvent på at udvidde vores sortiment indenfor iSUPs (inflatable stand up paddle boards), så vi kan imødekomme kundernes efterspørgsel og behov. Vores sortiment kan findes 
her. Til at hjælpe jer med købet af jeres nye board, har vi her samlet en lille guide der skal hjælpe jer til formålet. Mangler i yderligere guidance, er i som altid velkomne til at kontakte os på telefon 51 81 44 33 eller mail info@beachfun.dk .

 

SUP board typer

Inden for SUP-boarding findes der 4 forskellige typer boards, som hver især har sine fordele og ulemper. Det er ikke altid nemt endeligt at skulle bestemme sig, så denne guide hjælper dig lidt på vej:
 

 Type board   Bedst  egnet til                     Fordele & Ulemper                    
 All-round  Lidt af alt All-round boards kan ligesom navnet indikerer, bruges til lidt af hvert. Vi anbefaler denne type til  nye brugere, da denne form ofte giver en bedre balance i vandet og at de typisk er noget bredere.

 All-round boards er ofte også langsommere i vandet, og er derfor mere til brugere der søger fritidshygge eller erfaring inden man kaster sig ud i for eksempel Touring eller Race.

 
 Touring  Kyst og fladt/uroligt vand Touring boards er kort fortalt til de brugere der ønsker mere fart, når de begiver sig ud på vandet. Den spidse form, giver brugere højere speed og gør det nemmere at manøvrere gennem vandet og evt. mindre bølger.

 Denne type board anbefales især ved kyster, hvor vandet kan være mere uroligt. Målmæssigt kommer disse board også i fornuftig bredde, så nye brugere også kan gøre brug af disse mens de lærer at holde balancen.

 
 Race Fladt vand Race boards er den hurtigste form for SUP boards der findes på markedet. De kendes ved deres smalle og spidse design, som minder om et projektil. Det smalle design gør brugeren i stand til at få maksimal speed på boardet i fladt vand.

Board typen anbefales til mere erfarne brugere, som har prøvet SUP boarding før.

 
 Bølge-SUP  Bølger Som navnet foreskriver, er denne form for SUP boarding, henvendt decideret til "surfing". Disse board er kortere i længde, hvilket gør brugeren bedre i stand til at manøvrere på bølgerne.

Det anbefales at man har erfaring inden for almindelig SUP boarding først inden man kaster sig ud i denne form.

 


Størrelse & lufttryk

Som ny SUP board bruger er der nogle punkter du skal tage stilling til, inden du vælger dit board. Som vist ovenfor, så kommer SUP boards i forskellige størrelse og designs. Nedenstående tabel er vejledende når det kommer til vægten af brugeren:
 

 Brugerens vægt i KG Længde på board Volume
< 50 kg < 9'0" < 100L
50 - 75 kg 9'0" - 10'6" 100 - 250 L
75 - 110 kg 10'6" - 11'6" 250 - 350 L
+110 kg + 11'6" +350 L


Foruden ovenstående guide, så har hvert board også noteret en "max brugervægt", og denne kan i altid regne med selv hvis den afviger fra ovenstående tabel. For en SUP board bruger, er det vigtig at boardet er stift og ikke får en "banan-form" hvor boardet buer på midten grundet at brugeren har en for høj vægt. Til dette har volumen en hvis betydning, men flere faktorer spiller ind. Hos BeachFun anbefaler vi ikke at i køber boards der er tyndere end markedsstandarden på 15 cm. da i risikere banenformen og derved ikke får maksimalt ud af jeres board. Derudover skal i også sikre jer, at jeres board som minimum kan pumpes op til 15 psi som er markedsstandard (flere boards fåes også med +20 psi idag). Jo flere psi jeres board kan klare des bedre for stivheden. Board af lavere kvalitet, ligger som regel under 15 psi.

En anden sidste faktor i skal tage højde for, er selve teknologien boardet er bygget på. De tre mest gængse teknologi former af indenfor iSUP er single layer, double layer og MSL fusion. Disse teknologiformer, er kort sagt hvordan PVC'em omslutter drop Stich (kernen i dit board der sikre stivheden) og hvor mange lag.


Single layer: Er den billigste produktionsform, og betyder kort sagt at boardet kun har et lag PVC. Med kun et lag forringer det boardets holdbarhed, da det bliver langt mere modtagelig overfor slag og skræmmer som boards nu en gang får. Single layer boards vil ofte være billigere og have en lavere vægt, men de vil samtidig være af lavere kvalitet.

Double layer: Double layer boards er de mest kendte på markedet, og hos BeachFun er det vores klare anbefaling at du sikre dig at dit board har dette. Ved brug af denne teknologi, får dit board den mest optimale holdbarhed og underbygger stivheden i SUP boardet. Ved denne produktionsform får dit board et ekstra lag PVC ovenpå det første lag hvilket øger holdbarheden betragteligt. Det lægger lidt til vægten af boardet, men minimere risikoen for skader.

MSL Fusion: Er en videreudvikling af double layer, og metoden medvirker også til at boardet bliver lettere end double layer teknologien (helt op til 20%). Boardet har derudover en bedre slidstyrke end førnævnte produktionsformer. 
 

Sikkerhed

Vores sidste punkt i guiden er selve sikkerheden ved SUP boarding. Det er vigtigt at påpege at det er et lovkrav at SUP boardere medbringer (ikke at man har den på) en svømmevest med minimum 50N i opdrift. Her er vores klare anbefaling, at i er iført svømmevesten altid når i er på vandet. Der findes en række forskellige former for veste på markedet og de mest normale er de traditionelle udgaver hvor du har en fysisk vest på. Af nyere udgaver findes for eksempel Alto Deck Vesten fra den britiske producent Spinlock. Det er en redningskrans som er sammenrullet i en bæltetaske, som skal manuelt udløses hvis man ryger i vandet. I kan finde et udvalg af veste her.. Foruden svømmeveste er det også et must-have, at have en leash med jer på vandet. Skulle uheldet være ude og at i falder i vandet, så sikre leashen jer at boardet bliver indenfor jeres rækkevidde. Her bør i ikke gå på kompromist, så invester det relativt beskedne beløb en leash koster.

Vi håber at den ovenstående guide hjælper dig lidt på vej mod dit køb, og skulle du ligge inde med flere spørgsmål skal du være yderst velkommen til at ringe på
5181 4433 eller skrive til os på info@beachfun.dk .

Mvh.
BeachFun